Bröllopsfotograf-assistent

Tar en liten paus i Roadtrip-inläggen för att rapportera om helgen.


Emma är ju höggravid men har sedan över ett år tillbaka haft ett bröllop inplanerat denna helg. Därför tänkte vi att det nog ändå är bäst att jag följer med som assistent på hennes sista bröllop, innan hon går på föräldraledighet.

Här står jag därför, någonstans utanför Västerås, vaktar kamera-väskan och assisterar osv. Passar mig också noggrant undan från att fälla opassande skuggor in i fotografierna.

Står i skuggan så jag inte fäller skuggor.

Står i skuggan så jag inte fäller skuggor.

Det där är en kameraväska, men det är mest godis i den då kamerorna just nu hänger runt Emma.

Det där är en kameraväska, men det är mest godis i den då kamerorna just nu hänger runt Emma.

Vi har varsitt schema under dagen, Emma ska fotografera:

 • Första titten

 • Porträtt

 • Vigsel

 • Mingel

 • Grupper

 • Middag

Jag ska:

 • Gå efter Emma

 • Rulla kameraväskan

 • Bära extra-kameran

 • Dela ut vatten och godis till oss + brudparet

 • Plocka upp saker som fallit till marken

 • Köra bil

Det är alltså ett femtimmarspaket vi ska avverka under lördagen. Vi börjar vid 13:45 och håller på till 18:45. Och jag får veta att det nog inte kommer finnas mycket tid för att gå på toaletten under detta pass. Har vi tur hinner vi med en toa-paus mellan gruppfotograferingen och middagen. Jag undviker därför så gott det går att dricka av de många drickor vi köpt med oss och placerat i kameraväskan.

public.jpeg

Som tack för hjälpen och även för att göra allt mycket enklare för oss så bestämde sig Emma för att det nog är bäst om vi checkar in en natt på Steam Hotel ändå. Dels för att det är trevligt, för att jag inte varit där tidigare och för att det blir mycket närmare att ta sig till bröllopet sen framåt eftermiddagen. Vi rullar därför mot Västerås redan på fredagen.

Här hade hon bokat ett paket som gav oss tillträde till ett finare rum än vanligt - med vattenutsikt. Även fick vi gröna morgonrockar och badtofflor till spaat vi skulle till. OCH en tvårätters-middag. Vilken jäkla kompis ändå!

public.jpeg
Utsikt.

Utsikt.

Påväg mot spaat.

Påväg mot spaat.

Middag, som vi åt innan vi sedan gick för att spaa.

Middag, som vi åt innan vi sedan gick för att spaa.

En tidig middag var bokad, för att sedan gå vidare till poolerna. Jag tänkte först att det var märkligt att äta middag INNAN spat. Men jag insåg att det var fan perfekt. För man blir så mosig efter man badat i varma pooler, så att krypa ned i sängen och se film efter detta var väldigt mycket skönare än att börja klä på sig finkläder och ge sig ut för middag. Men vi började iallafall vårt spaande med att sitta lite i poolen ute på taket.

public.jpeg

Och vi gick sedan vidare in för att simma i bassängen med alla levande ljus.

public.jpeg

Men här någonstans började vi känna oss lite rastlösa och kanske aningen felplacerade då poolerna börjat förvandlas till någon slags bar. Ett lite äldre par höll mest låda och kastade sig ohämmat omkring i den ganska smala poolen. De viftade, plaskade och tjoade med vinglasen nära intill sig på kanten. Först tänkte vi att de var fria och härliga, men de var nog bara fulla. Nog fick vi när damen helt plötsligt ställer sig i mitten av poolen, sträcker ut sina båda armar rätt in i mig - i förskräckelse att bli nuddad ramlar jag därför in i kanten och vidare in i Emma. Damen noterar inte detta. Vi båda blänger på henne. Inget händer. Hon fortsätter bara med att ropa till sin man som kommer farandes emot henne genom den smala poolen. Här passar mannen på att göra en jämförelse om EXAKT hur skönt han har det - på ett mycket obehagligt sett, ni vet på ett sånt sätt man aldrig vill höra någon tala.

Då gick vi upp.

Men det var ok att vi inte spaade särskilt länge. Istället bäddade vi ned oss i sängen, laddade sängborden med godis och tittade på Solsidan-filmen. Och vi sa till varandra att, nu har vi det bra kompis.

Tycker det finns något i rosa väggar i sovrum. Man blir lugn.

Tycker det finns något i rosa väggar i sovrum. Man blir lugn.

På frukostbuffé.

På frukostbuffé.

Mycket att välja på.

Mycket att välja på.

Allt är väldigt fint på Steam Hotel, fint och med väldigt mycket folk överallt.

Allt är väldigt fint på Steam Hotel, fint och med väldigt mycket folk överallt.

Framåt 12-tiden på lördagen så gav vi oss iväg mot bröllopet, som var ägde rum i en gammal smedja. Ett otroligt ställe. Emma gick in och “rekade” fotoplatsen lite. Hennes rutin är ju att fota i kyrka, så när det är en helt ny plats såhär så behövdes det lite extra förberedelser. Och vi insåg att det var fruktansvärt svårt att röra sig härinne, man snavade lätt på gamla rälsar, verktyg och annat bråte som låg utspritt på golvet. När man lägger till att hon också är extremt gravid så bestämde vi därför att när hon skulle fota brudparets in-marsch i smedjan så är det nog klokt om hon inte backar in framför dom, som hon annars gör. Utan att hon ställer sig en bit bort, och står still där och fotar. Hög risk att snava annars. Lade efter denna konsultation till “Säkerhetsansvarig” på min ansvarslista.

Smedjan.

Smedjan.

Själva altaret. Eller där de gifte sig.

Själva altaret. Eller där de gifte sig.

Vilar lite på en vinglig bänk efter vi rekat klart inne i smedjan.

Vilar lite på en vinglig bänk efter vi rekat klart inne i smedjan.

Här nedan så fotas det porträtt. Här jobbade jag mycket med vattenutlämning, objektiv-byten och att inte fälla skuggor.

public.jpeg
public.jpeg

Och här är efter vigseln och det är dags för mingel. Undrar lite hur jag hamnat här, och tror gästerna undrade detsamma då det var väldigt många som frågande stirrade på mig där jag stod en bit bort, i skuggan bakom en gammal vagn för att hålla mig ur vägen. Mingel är ju dessutom en av de mest skrämmande sociala aktiviteter jag vet om (förutom tävlingar som nog är snäppet värre). Så här kände jag att jag inte längre ville gå bakom Emma, och hon sa även åt mig att ställa mig en bit bort. En win-win för oss båda. Så från denna tid fanns det inte så mycket mer för mig att göra, jag stod mest och tittade och väntade på att få…..

public.jpeg

…. ta med mig fotografen och köra in i en drive-in på McDonalds på vägen hem. Jävlar vad glada vi var när vi rullade mot Sthlm igen. Jag för att få slippa rondellerna i Västerås där en dum Västeråsare vägrat släppa in mig i hans fil och Emma för att hon nu var klar med den här säsongens alla bröllop och redo att gå på föräldraledighet.

Tove Westlund