Languedoc

Tillbaka-resan är nu igång och vi har kanske den tyngsta dagen på hela turen framför oss. Efter en natt i ett säte på Palma —> Barcelona-båten så ska vi lämna Spanien och plöja så fort vi bara kan till södra Frankrike, och Languedoc-området. Vår plan är att vi där ska handla vin, titta på vinodlingar och gå på vingårdar! Fast vi har bara en dag på oss innan vi drar vidare mot Champagne, och vi är väldigt slitna efter färjeturen.

Äter burkgröt till frukost på båten innan det är dags att åka iland i Barcelona.

Äter burkgröt till frukost på båten innan det är dags att åka iland i Barcelona.

Vi tänker därför att vi nog ska checka in så tidigt som möjligt på vårt hotell, ta en dusch och eventuellt en tupplur för att sedan, lite fräschare, spatsera ut i Langedoc för vingårds-turerna. Men det går ju inte, märker vi när vi tittar på hotellbokningen. Incheckningen är TIDIGAST halvfem, och med tanke på vår status just nu är det en evighet dit. Oduschade, hungriga, inte sovit på ett dygn och med 25 mil i bil framför oss så ska vi tydligen även spendera EN HEL DAG utan att ha någonstans att ta vägen.

Här funderar vi över om det är mycket bilar på vägarna därinne i stan

Här funderar vi över om det är mycket bilar på vägarna därinne i stan

Här ovan började i varje fall vår dag, vid sextiden på båten med en burk gröt från Carrefour och spanande på Barcelona. Efter vår senaste tur i Barcelona så är vi ju ganska nervösa över om det kommer vara samma mängd trafik i rondellen som sist. Men där har vi iallafall tur då gatorna är i princip helt tomma. Förmodligen för det är lördagmorgon och ingen är ute och åker just nu. Vi tar oss därför utan några som helst problem ut ur staden och vidare mot Frankrike. Och vi säger till varandra att vi säkert kan få checka in lite tidigare på hotellet än halvfem. Så om vi kör i sakta mak, äter lunch längs med vägen och sedan frågar vänligt i receptionen om vi kan få komma in ett par timmar tidigare så kommer det säkert gå bra - de kommer nog förstå.

Vi rullar på, dricker mycket kaffe pga slitna, lyssnar på Pink-låten “Walk me home” om och om igen och har det mycket trevligt, trots den något tuffa natten. Eventuellt har vi lite tryckande huvudvärk och en seghet i kroppen, men det går ändå bra och vi är glada att vara ute på vägarna igen.

Påväg ut ur Barcelona.

Påväg ut ur Barcelona.

Runt 11-tiden så är vi redan inne i Frankrike, och nästan framme vid hotellet. Men vi tänker att det nog är lite väl tidigt att be om incheckning redan nu, så vi funderar på vad vi kan hitta på i ett par timmar. Då åker vi fel och hamnar mitt bland massa vinodlingar! Vi bestämmer oss kvickt för att stanna här och äta lunch bland fälten. Här nedan har vi hittat en liten stenmur/bro med ett porlande vatten under. Vi har svårt att tro att det är på riktigt just nu, det är så mkt idyll här att vi inte vet vad vi ska göra av oss. Det är också sjukt att det här var en plats vi egentligen inte skulle till - utan vi bara hamnade fel. Mitt bästa tips vid roadtrip är därför att ibland bara svänga av de stora vägarna. Skit i allt och kör ut på landet, iallafall om man är nära områden där det borde vara fint. Det kan bli bra, eller sämst, men då är det väl bara att köra upp på stora vägen igen då.

Vår utsikt åt ena sidan

Vår utsikt åt ena sidan

Vår utsikt åt andra sidan

Vår utsikt åt andra sidan

Vår utsikt nedåt

Vår utsikt nedåt

Fotograferar alla utsikter

Fotograferar alla utsikter

Och efter vår picnic så fortsatte vi till hotellet i Fagueres, som ligger bredvid Languedoc - tror jag. Här kommer vi in i ännu mer idyll. Det var så vackert, och i ett husen vi passerar påväg mot vårt hotell så stod tre fönster öppna på vid gavel, ur dom fladdrade tunna sommargardiner, i ett av fönstren låg en katt och sov (inte för att jag direkt gillar katter, men det såg fan bra ut ändå), lite gammal musik sorlade ut ur lägenheten och vi hörde ett par tala franska (såklart) med varandra därinne. Kändes som en film.

Fagueres

Fagueres

Vi traskar vidare genom staden och på en terrass mellan de gamla husen står en man och sköter om sina blommor, det forsar vatten längs med husfasaden, ned på de slitna kullerstenarna och ikring våra fötter. Vi tittar upp, frågar om vi kommit till Les 3 Moulins och om det isåfall finns möjlighet att få checka in redan nu - vid ettiden. Han tittar tillbaka med stora ögon på oss, som om vi bett om något som förolämpat honom.

- Absolut inte, säger han, det går inte. Det är inte städat ännu sen de tidigare gästerna, även så är det massor av annat som måste fixas innan ni kan komma in.

Vi inser ju att det inte är ett hotell vi bokat, utan ett rum hemma hos någon. Han och hans fru bor här, och de vill ju inte ha gäster springandes hos sig hela tiden. Men han ger oss ändå en timme, halvfyra ska det gå bra att komma tillbaka.

Emma påväg mot hotellet.

Emma påväg mot hotellet.

Där ovan kan man skymta terrassen han stod och vattnade ifrån.

Där ovan kan man skymta terrassen han stod och vattnade ifrån.

Vi behöver nu alltså hitta på aktiviteter att fördriva tid på. Och eftersom vi är mitt i ett vindistrikt i Frankrike, så tänker vi att det nog är bäst att vi åker och köper ett gäng vinflaskor. Men först behöver vi en fika eller annat uppfriskande eftersom vi varken kommer få duscha eller vila innan vinutflykterna. Men det går ju sådär, vi är mitt ute på landet i en stad med 500 invånare - det enda vi hittar är en liten pub där vi köper oss varsin dricka. Det går däremot bättre att hitta vingårdar här omkring, bara ett par meter från vårt “hotell” hittar vi den här gården ni kan se nedan, där vi köper på oss en hel kartong med lite olika vin som vi glatt lastar in i Pärlan. Inköpsresan är nu startad.

Vingård precis bredvid vårt “hotell”.

Vingård precis bredvid vårt “hotell”.

Känns roligt att ha druckit vin från exakt de här vindruvsplantorna.

Känns roligt att ha druckit vin från exakt de här vindruvsplantorna.

En timme har nu fördrivits, och det är så fruktansvärt varmt. Vi talar +35 grader, så vi bestämmer oss efter vininköpen att åka och bada. Efter lite googlande så hittar vi en röd sjö inte alls så långt ifrån oss. Dit vill vi åka. Det tar ungefär en halvtimme att köra dit och vi har det sedan härligt här i någon timme till. Däremot verkar sjön vara konstgjord och den är inte direkt svindjup, så vattnet är EXTREMT varmt, knappt känns det alls när man går ned i det. Så så mycket svalare blir vi inte av badandet.

Men vi spenderar ändå lite tid här med att vada ut i vattnet ett par gånger, titta på ett gäng dåligt dresserade hundar, fotografera den röda sanden och mina skor. Blev väldigt förtjust i de här dojorna när jag och syrran var ute och shoppade en dag i Palma. Tyvärr var de inte av någon högre kvalité så efter att jag traskat runt med dom ett par km så har det blivit punktering i sulan. Det pyser och väser ur dom varje gång jag sätter ned foten i marken.

Den röda sjön. Emma är långt därborta i vattnet, i mitten av bilden.

Den röda sjön. Emma är långt därborta i vattnet, i mitten av bilden.

Skor med punktering.

Skor med punktering.

Efter badet slår klockan halvfyra och vi får ÄNTLIGEN komma in på vårt rum. Det här firar vi genom att omedelbart ta varsin dusch, sätta på fläkten på max, duka upp en buffé av mat vi har i vår kylväska och dra igång en Harry Potter-film. Det är också väldigt fint här, inser vi när vi väl fått komma in. Vi har fått ett helt eget hus med ett gigantiskt rum på ovanvåningen och ett stort bord och matsal därnere för oss själva. Känns lite sjukt att vi bara betalade 900 kr för en natt här. Det ingår liksom frukost nästa morgon i det priset också.

Det växte tom massa fina blad på vårt hus <3

Det växte tom massa fina blad på vårt hus <3

Där på andra sidan bor några andra gäster, och under trappen bor de som äger alltihop. Under det rosa parasollet servades det frukost nästa morgon.

Där på andra sidan bor några andra gäster, och under trappen bor de som äger alltihop. Under det rosa parasollet servades det frukost nästa morgon.

Sätter igång en film till maten.

Sätter igång en film till maten.

Buffé av sallad, skinka, mozzarella och paprika.

Buffé av sallad, skinka, mozzarella och paprika.

När det är dags för efterrätten förflyttar vi oss mot sängen för brioche och marmelad.

När det är dags för efterrätten förflyttar vi oss mot sängen för brioche och marmelad.

Extremt varma, men väldigt lyckliga över vårt rum här.

Extremt varma, men väldigt lyckliga över vårt rum här.

Efter maten får vi feeling och känner att vi nog måste hitta på något. Slitna eller inte - något mer måste vi göra än att spendera hela kvällen på rummet. Vi åker därför upp till en plats som heter Les Trois Moulins - precis som hotellet, det var tydligen var namngett efter denna plats. Det är tre stycken kvarnar som ligger uppe på en höjd som mannen i huset rekommenderade oss att åka upp till och titta på solnedgången. Den orkade vi inte vänta på, så vi gick istället ett par varv, fotade lite och sen åkte vi hem igen. Hade vi planerat lite bättre hade vi ju kunnat äta middagen här, tittat på solens sista minutrar och druckit vin. Men nu valde vi Harry Potter och fläkt istället.

Les Trois Moulins

Les Trois Moulins

IMG_1368.jpg

I nästa inlägg: På spökslott i Perouges