Montpellier

Rutt: Evians-les-Bains - Montpellier
Sträcka: 50 mil
Tid: 5 h
Stopp: Oklart, någon rastplats på vägen

public.jpeg

Här ovan börjar vi dagen denna morgon, på en solig innergård på vårt hotell i Evians. Tanken var ju först att vi inte skulle äta frukost på hotellet, utan bara ta något snabbt i bilen, alternativt värma på en gröt och äta i sängen för att så fort som möjligt komma iväg till Montpellier. Men när vi dagen innan passerat den här lilla gården påväg mot incheckningen så sa vi det att, en liten frukost kan vi ju ändå unna oss. Så fruktansvärt bråttom till Montpellier har vi väl ändå inte. Och det var ett bra beslut. Vi fick pannkakor, Nutella, yoghurt med mango, kaffe med mjölk och extremt tjocka ostskivor.

public.jpeg

Men efter att vi satt oss ned med vår frukost så märker jag att det finns ett STORT minus med den här innergården. Fåglarna. Småfåglar så tama att om jag sträckt fram handen hade de med stor sannolikhet satt sig i den. De blinkade knappt till när jag försökte vifta bort dom. Om och om igen fick jag därför panik-utbrott över att de flaxade precis runt mitt huvud och över frukosten.

Observera fågeln jag precis viftat iväg.

Observera fågeln jag precis viftat iväg.

Och mitt i mitt viftande så får jag en känsla av att någon observerar mig. Jag sneglar in mot frukostmatsalen och ser där en äldre dam med sin mun på vid gavel. Hon har borrat in sina arga små ögon i mig. Det är avsky och förskräckelse hon känner när hon ser på mig. Bestört över mitt beteende är hon. Först blir jag därför lite stött av hennes blick, känner mig som en usel person som hatar småfåglar. Men sen ändrar jag mig. Det är fanimej hon, hennes spetsiga blick och fåglarna som ska låta mig och min frukost vara ifred. Jag spänner därför ögonen i henne tillbaka och viftar provokativt bort ytterligare en fågel ifrån stolen bredvid mig.

Har funderat över hur många insekter pärlan egentligen har kört på.

Har funderat över hur många insekter pärlan egentligen har kört på.

Efter frukosten packade vi sedan ihop våra saker och satte av mot Montpellier, med en mycket smutsig vindruta som ni kan se här ovan. Väldigt nyfikna på att få upptäcka en ny stad - som ska vara den största vi besöker på denna roadtrip (förutom Barcelona då, där vi ska ta färjan över till Mallis). Vi har därför bestämt oss för att vi ska gå på shoppingtur här när vi kommer fram.

Mot Montpellier

Mot Montpellier

Vi har ganska mycket tid att bränna här. Vi ska iochförsig bara sova en natt, men färjan från Barcelona flyter inte iväg mot Mallis förrens 23 nästa dag/natt - och det är bara ungefär 35 mil dit från Montpellier. Vi har därför tänkt att vi ska spendera nästan hela nästkommande dag här, strosa runt, shoppa lite mer och äta en fin lunch innan vi börjar åka mot Barcelona.

Torget i Montpellier

Torget i Montpellier

Det är en otroligt fin stad vi rullar in i framåt eftermiddagen, otrolig och svårkörd. Ombyggnationer och spårvagnar överallt gjorde att vi förvirrat och nervöst fick köa i säkert en timme innan vi kom fram till det parkeringsgarage vi googlat fram. Och även parkeringsgaraget var otroligt och svårkört - supertrångt och med så många våningar under jord att vi tappade räkningen efter ett tag.

Palmallé-gatan

Palmallé-gatan

Och det är alltid en svår balans i hur mycket saker vi måste ta med och hur mycket vi kan gömma under lakanet i bagageluckan. Här känner vi oss ganska oroliga för att lämna kvar för mycket, så vi lyfter därför med oss nästan all packning. Som vi sedan måste släpa över torget där ovan och sedan in på palm-allégatan ni kan se här, där hotellet låg. Det ska även tilläggas att den otroliga värmeböljan som la sig som ett täcke över södra Europa nu börjat tagit fart. Runt 35 grader låg temperaturen på när vi, slitna efter 6 timmar på vägen, kom släpandes med 30 kg packning över torget i Montpellier.

Kvällspromenad runt staden

Kvällspromenad runt staden

Så när vi väl lassat upp all packning på hotellet bytte vi snabbt om från vår inte jättesvala morgon-dressering till en mer lämplig utstyrsel för 35 grader. Vi promenerade sedan runt en sväng i staden, men hittade ingen shopping då de flesta butiker redan stängt. Däremot fann vi en mycket hipstrig del av staden där vi åt indiskt. Sedan satte vi av mot torget igen där vi tog oss ett par glas vin innan vi avrundade.

Syrran inväntar vinet

Syrran inväntar vinet

Dagen därpå var tanken att vi nu iallafall skulle äta gröt på rummet, innan vi gav oss iväg för att prova shoppinglyckan igen. Tyvärr så hade vi glömt grötskålarna i bilen, och skedar på rummet fanns det inte heller. Jag petade därför i mig min gröt med en liten plastpinnen (se nedan), Emma vägrade gå med på att äta frukost så. Så vi gick därför istället ut och åt frukost i stan. Men tyvärr igen så orkade vi inte leta så länge efter nåt bra frukostfik, så vi satte oss bara på ett ställe på torget, mitt i turist-härdsmältan. Allt vi fick där var en korg med ganska torra baguetter, en liten burk nutella, smör och sylt. Och ett glas med utspädd juice. Här blev vi nu irriterade på Montpellier; jobbigt garage, extremt varmt, dålig frukost och tråkig shopping så vi beslutade oss för att skita i den här stan och rulla iväg mot Barcelona istället, trots att vi skulle komma fram alldeles för tidigt.

Gröt i mugg med plastpinne

Gröt i mugg med plastpinne

I nästa inlägg: Vi är så nära nu att det börjat dofta som Mallorca