Örebro - Ystad

Rutt: Örebro - Ystad
Sträcka: 50 mil
Tid: 5 h 50 min
Rast: Gränna

- Jag känner ingenting, det är inte ens jobbigt detta. Tror inte alls det kommer bli så ansträngande att bila till Mallorca. Hur långt har vi åkt nu?

- Vi är i Hässleholm.

- Ja just.


Jag trodde jag skulle hinna med att uppdatera bloggen från varje nytt ställe, vi har ju ändå suttit mellan 5-8 timmar i bilen varje dag. Men det har gått åt otroliga mängder tid till att ansvara för att gps:en följs rätt, tillaga kaffe, bereda riskakor med jordnötssmör, sätta igång ljudböcker, styra musik och sedan sjunga med i musiken. Nu är vi framme på Mallorca, men här kommer kommer iallafall första delen av bilfärden:

Det är Fredag den 14 juni och det är äntligen dags, roadtrippens första dag är här. Vårt mål med denna allra första dag är att ta oss från Örebro till Ystad, med ett lättare lunchstopp i Gränna.

Vi har funderat ett tag över den här resan, jag tror det var någongång i julas som jag hävde ur mig att:

“Är det inte en väldigt bra idé att köra bil till Mallorca någongång?”

Jag kan inte riktigt minnas att jag sagt detta, men Syrran har både noterat det och påmint mig om att vi verkligen borde bila till Mallorca denna sommar. Egentligen gillar jag ju inte att åka bil, och även är jag lite rädd för att köra, så jag har varit mycket nervös över den här resan. Alla jag har berättat om planerna för har förvånat höjt på sina ögonbryn och undrat om vi verkligen tänkt igenom detta - pga min inställning till bil.

I Torsdags så rullade jag iallafall iväg från Stockholm till Örebro för att plocka upp Emma samt förbereda bilen för den 270 mil långa turen över Europa. Och vi har lagt ned mycket tid på förberedelserna. Sms har skickats till varandra många gånger om dagen med spekulationer och idéer om vad som borde finnas i bilen, hur den ska packas och i vilka typer av väskor packningen ska placeras. Här nedan är resultatet av våra planeringarna.

I bagageluckan har vi:

 • Två hårda rullerväskor med kläder

 • Två mjuka bagar med lite mer kläder samt även skor och handväskor

 • Två ryggsäckar med bad- och träningskläder

 • En ryggsäck med toalett-prylar (Tove)

 • Två yogamattor och 4 hantlar - ifall man får ett infall att träna (har inte hänt ännu…)

 • En sommarhatt (Emma)

IMAGE.JPG

I baksätet har vi:

 • En kudde

 • En techväska med dator, Nintendo switch, kamera, laddare, batteri, hörlurar och sladdar (Tove)

 • En handväska med kalendrar, pennor och papper (Tove)

 • En påse med bestick, tallrikar, servetter, skålar och glas

 • En påse med mat som inte behöver kylning

 • En dunk med vatten

 • Termosar med varmvatten - till kaffe och snackpots

 • Och så kronan på verket, en kylväska inkopplad i cigaretttändaruttaget, så man alltid har tillgång till exempelvis kall cola - denna är vi extra nöjda med. Vi tycker mycket om våran kylväska, och vi pratar en hel del om den. Hur bra den är, och vilken fantastisk idé det var att köpa den och att resan nog inte alls hade varit lika rolig utan den. Den sitter där bak, fastspänd och välfylld.

IMAGE.JPG

Men i varje fall, åter till Fredagen:

Klockan är runt 12 och jag har lovat att plocka upp Emma utanför hennes jobb. Mitt uppdrag på morgonen var att lasta iordning bilen enligt schemat här ovan. Även skulle varmvatten fyllas på i termosarna och kaffe fixas och hällas ned i de mindre termosarna vi har där framme. Pga tidsoptimism blev jag lite sen, och kom ungefär 20 min efter utsatt tid. Tokigt =/ Men efter det gick det bättre, och jag bestämde mig för att köra första biten mot Gränna och lunchpausen. Och allt gick fint tills:

Min mobil plingar till. Det är ett sms från Martin, men eftersom jag kör så kan inte öppna det. Ber syrran ordna.

- Vad har du för kod?

Jag säger min kod.

- Det går inte, det är fel kod.

- Nej du måste skrivit in siffrorna fel, tryck in igen.

- Går ej.

- Testa att hålla den framför mitt ansikte.

- Den känner inte igen dig.

- Tryck koden igen.

- Nej, nu har den säkerhetslåst sig i 5 min.

Vi väntar 5 min och försöker sedan igen, men ingen lycka. Tillslut får jag panik över att inte få igång mobilen och blir tvungen att stanna och be Emma ta över bilfärden, 40 min in i resan. Sen körde hon resterande väg ned till Gränna, och jag fokuserade på att låsa upp min mobil. Där felet helt enkelt var att jag glömt bort min kod. Som tur var kom Emma (Schödin) ihåg den när jag panik-smsade henne och Martin (från Syrrans mobil) om haveriet. Så efter att telefonen blivit upplåst igen kände jag mig lugn, men lät ändå Emma köra restan av vägen till Gränna och sedan Ystad - där färjan mot Polen skulle gå senare på kvällen.

Allt iordning och påväg mot Gränna. Emma vid ratten och min mobil upplåst.

Allt iordning och påväg mot Gränna. Emma vid ratten och min mobil upplåst.

IMAGE.JPG
IMG_0018.HEIC
Fördriver tid och äter middag på stranden vid Ystad Saltsjöbad i väntan på att köra ombord på färjan mot Polen.

Fördriver tid och äter middag på stranden vid Ystad Saltsjöbad i väntan på att köra ombord på färjan mot Polen.

I nästa inlägg: Från Ystad till Polen ombord på en partybåt.