Mallorca-utflykter

Jag är tillbaka i Stockholm igen för att sätta igång med renoveringen av min lägenhet, men saknar som vanligt Mallorca så fort jag åkt därifrån. Tror Mallis eventuellt var mer fantastiskt än någonsin denna vinter. Men så känns det iof varje gång när man är där såhär års. Här kommer ivarjefall en lista med tillhörande betyg på ett par aktiviteter vi ägnade våra vinterdagar på Mallorca åt:

Lunchutflykt till Deia

IMG_0022.HEIC
IMG_0029.HEIC
IMG_0027.HEIC
IMG_0033.HEIC

Det är tradition nu. Efter en dag med stort firande (alltså Julafton eller Nyårsafton) så blir nästföljande dag en lunchutflykt på en plats med vacker natur. Den 1 januari spenderade vi därför i Deia, nere vid vattnet, inte uppe i byn.

Betyg: 5
Motivering: Väldigt lite folk här, och väldigt mycket hav och berg. Rekommenderar starkt denna plats.


Kaffe i Puerto de Soller

IMG_0042.HEIC
IMG_0043.HEIC
IMG_0047.HEIC

Efter lunchturen nere vid vattnet i Deia så blev vi alla mkt fikasugna. Vi surrade därför vidare till Puerto de Soller (dit det där “apelsintåget” åker om somrarna). Dessvärre var det nästintill omöjligt att hitta någonstans att sitta här på Nyårsdagen. Varenda bord var reserverat. Men alltså, man kan ju inte reservera bord för en kaffe?

Betyg: 3
Motivering: För mycket folk, svårt att hitta bord. Men trevligt när man väl satt sig på plats. Väldigt fint att sitta på uteserveringarna här och titta på alla små fiskebåtar.


Drinkar på Nixe Palace

IMG_0083.JPG

Nixe Palace, ett gammalt lyxhotell här i Cala Major. Här satt vi alltså en kväll och drack något som kallas Carajillo = Espresso med sprit i. Det är mycket trevligt att sitta här i lobbyn, på högsäsong brukar det sitta nån och spela på flygeln.

Betyg: 3
Motivering: Kaffet var kallt


Tapas på El Pilon i Palma

IMG_0089.HEIC
IMG_0090.HEIC

Här är vi, en dag i Palma. Får jag erkänna att jag älskar Palma mer än Stockholm? För jag tror att jag gör det. Det är så fint med alla gamla hus och så känns det är som en storstad - fast man kan promenera överallt. Och det kommer aldrig snö här. På bilderna ovan är vi på ett tapas-ställe som Mamma och Pappa snokat fram, El Pilon.

Betyg: 5
Motivering: Godaste tapasen jag ätit på Mallis. Speciellt den friterade Camemberten med blåbärssås och päron. Omg. #älskaralltsomärsött


Fika vid Cala Nova

IMG_0112.HEIC
IMG_0108.HEIC
IMG_0118.JPG
IMG_0110.HEIC

Här har ni en alldeles nyrenoverad bit av Cala Major. Tidigare låg här ett livsfarlig, superobehaglig övergivet parkeringsgarage. Vågade mig aldrig ned hit - även fast det låg väldigt fint vid vattnet. Men nu är det nån som slagit till och renoverat upp detta och byggt något de kallar för Cala Nova (kanske iof hette det innan också). Även finns här ett hotell, en bar och en restaurang med tillhörande pool. Det är väldigt trevligt att slå sig ned här, dricka vin, titta på dyra båtar och känna lycka över hur glittrigt havet är.

Betyg: 5
Motivering: Eventuellt bullrigt med vägen precis bredvid,men det är lite charmen med Cala Major också.


Trettondagsaftonsparader i Palma

IMG_0134.JPG
IMG_0145.JPG

På Trettondagsafton firar många Spanjorer in julen (om man firar jul på Trettondagen alltså) med att gå och titta på paraden inne i Palma. Det går typ ut på att de tre kungarna kommer in från havet med gåvor osv - ni vet den där gamla berättelsen. I vilket fall är det ett stort spektakel inne i Palma på Trettondagsaftonskvällen. Människor överallt som försöker fånga karameller som parad-deltagarna kastar ut till folkmassorna.

Betyg: 1
Motivering: Nej. När alla Mallorca-människor samlas på samma plats blir det inte så bra. Men iof, gillar man folksamlingar, gratis godis och festligheter så är det kul.


Tove WestlundComment