Önskas: Nattljus alt. väggar/tak

På dagarna har vi det bra, vi har vart i djungeln, tittat på vattenfall, snorklat, vart på marknad och solat och badat. Det är härligt o så. 

Men så fort skymningen kommer, när solen börjar gå ned - då börjar oron gnaga i mig. Jag blir obekväm, hoppar till av nästan alla ljud, slänger oroliga blickar omkring mig och längtar så mycket efter ett vardagsrum, eller iallafall någonstans att krypa in där det finns väggar OCH ett tak. 

IMG_0915.jpg

De enda rum som är helt stängda är våra sovrum - och där kan man ju inte tillbringa alla timmar från när solen gått ned. Köket och ”vardagsrummet” saknar väggar, och vår toaletten saknar tak, men väggar finns. Men det hjälper ju inte mot insekter och andra kryp som gärna tar sig dit om kvällarna. Igår exempelvis, då hade jag gått och lagt mig i sängen när jag hör ett väldigt liv och rumlade från andra sidan - där Martin och Emma bor. Våra toaletter ligger alltså vägg i vägg med varandra. Ibland brukar jag och Emma prata med varandra medan vi duschar, det är mycket trevligt. I vilket fall, det skreks, snoddes runt och det bankades med något metall-föremål i golvet.

IMG_0910.jpg

Alla dessa ljud gjorde mig mycket illa till mods och jag önskade att dom kunde sluta med det där. Så jag skickade ett vänligt sms och undrade vad som pågick och bad dom lugna ned sig.

Då visade det sig, att både en ödla OCH en kackerlacka tagit sig in på deras toalett. Och Martin jobbade nu HÅRT med att försöka fösa iväg ödlan och ha ihjäl kackerlackan. Han lyckades med båda uppdragen - kackerlackan dog och ödlan sprang över till mig…

IMG_3932.jpg

Vill också tala lite om mörket här, det är väldigt intensivt. Det blir kolsvart runt om oss - sånär som på ett par andra villor som ligger bredvid som lyser litegrann. Men vägen mellan dessa och oss, där är det beckmörkt. Även vår trädgård saknar upplysning under nätterna.

Och det är ju så jävla otäckt när man hör saker därute - men man inte kan se vad det är. Jag fastnar därför ofta i att oroligt stirra ut i mörket mot diverse oklara ljud, utan att kunna fastställa vad lätena rörde sig om. Det skulle kunna vara allt från aporna som bor i träden runt om villan (Martin hade förövrigt en som satt och tittade på honom när han var på toa här om dagen…), till fåglar, ödlor, paddor, grodor, fladdermöss, hundar, katter eller vakten. 

IMG_3952.jpg

Min bästa stund på hela kvällen är förövrigt när ljudet man undrade över visade sig vara just vakten som kommer. Han går runt och lyser med en stor lampa och kontrollerar alla områden. Egentligen kollar han kanske efter tjuvar eller så, men det känns som han nog kanske kan köra bort en och annan obehaglig insekt eller padda också när han går runt där och lyser upp natten. 

IMG_3941.jpg

Vi befinner oss alltså högt upp på norra Bali just nu, lite ovanför en stad som heter Lovina. Så vi bor liksom uppe på ett berg. Det är superfint och havsutsikten över Javasjön är otrolig osv. Och jag njuter av allt vi gör på dagarna, men de här satans kvällarna och nätterna. Jag får ångest bara jag tänker på att solen ska gå ned även denna dag. 

Men det är värt det när man vaknar på morgonen och inser att den har gått upp igen. 

IMG_3918.jpg
Tove WestlundComment