Fylla år i Savona

Vi har enats! Savona är den hittills bästa staden vi besökt. Fint, lagom stort, otrolig pizza och kul sevärdhet. Passande nog så lyckades vi även pricka in den bästa staden på resan (hittills) med Mammas födelsedag! Som ju också är hela anledningen till att vi är på den här kryssningen.

Vi började dagen tidigt, redan vid sju gick alarmet av. Syrran, som vanligt förvirrad vid den tidiga timmen, brummade något ohörbart från andra sängen när klockan ringde.

Jag försökte förklara för henne, vi måste gå upp nu, ringa in 4 glas champagne, packa upp paketen ur resväskan och bege oss sjungande in till Mamma och Pappas hytt - som överenskommet med Pappa dagen innan.

Yrvaket hoppade hon upp ur sängen, och på skrovlig röst ringde hon efter skumpan medan jag arrangerade paketen.

IMG_0456.jpg

IMG_0456.jpg

Sedan begav vi oss in, sjungande. Överraskad Mamma, glad Pappa

Men födelsedag eller inte, utanför fönstret låg ännu en ny stad redo att upptäckas så vi var snabbt på benen efter champagne-frukosten och tog oss ut mot Savona.

IMG_0461.jpg

IMG_0461.jpg

Ganska fin utsikt från hytten ändå

Syrran, som nu vaknat till liv, hade hittat ett Apple-museum som inte skulle ligga långt ifrån där båten lagt ankar. Och inte vilket Apple-museum som helst, utan ett där man både får röra vid datorerna, leka med en robot OCH kika på Steve Wozniaks verktygslåda. Eeeh, coolt, Så vi gick dit och firade Mamma ett tag, det tyckte hon verkligen var kul...

IMG_0471

IMG_0471

På datorn med grön skärm kunde man spela Miss Pacman - OMG. Kul!! Känner att jag också lite drömmer om att driva ett Apple-museum nu.

IMG_0472

IMG_0472

Wozniaks verktygslåda fick man dessvärre inte leka med... tråkigt. 

IMG_0473

IMG_0473

Mamma påväg ut från museet, konstigt, som att hon inte tyckte det var kul alls? Jag och Emma förstod ingenting.

Även denna dag var det fruktansvärt varmt, så vi traskade raskt vidare efter muséet mot en öl och Fanta på en bar. Gick förbi båten påväg mot baren och det såg coolt ut att den bara ligger där, mitt i stan, i en kanal. Gigantisk jäkla båt, större än typ alla hus i Savona.

IMG_0474.jpg

IMG_0474.jpg

Firandet av den stora dagen fortsatte med en tur upp till ett gammalt fort som agerat militär-fängelse fram tills början på 1900-talet. Tyvärr stängde dom redan vid 14-tiden, men man fick gärna springa runt fritt bland murarna, titta på utsikten och fotografera staden om man ville.

IMG_0481.jpg

IMG_0481.jpg

Jag var mest imponerad av en otrolig murgröna som växte runt porten

IMG_0489.jpg

IMG_0489.jpg

Även detta fikonträd blev jag imponerad av, det växte liksom rätt ut ur muren?! Wow.

IMG_0486.jpg

IMG_0486.jpg

Syrran tyckte dock jag var dumihuvet som var mer imponerad av fikonträdet än utsikten, så blev tvingad att ta detta kort också. 

Efter vår utflykt till Apple-museét, borgen och en otrolig pizza-lunch så tog vi oss sedan tillbaka till skeppet för att vila upp oss inför kvällsfirandet - där vi alla snart skulle bli utsatta för en OTROLIGT OBEHAGLIG överraskning.

IMG_0495.jpg

IMG_0495.jpg

Där, vid de där gula parasollen brukar vi sitta på kvällarna och dricka drinkar (och cappuccino...). Det är alltså akter-baren, det bästa stället på båten om man inte räknar med spaat och hytten.

När man åker på båtar med 5000 människor ombord så får man vid bokningen välja om man vill ha middagen vid sju eller vid halvtio. Vi har valt halvtio, och har därför varje kväll massvis med timmar att förbruka innan vi kan gå och äta. Igår tog vi en promenad på däck och möttes, som vanligt, av otroliga vyer.

IMG_0502.jpg

IMG_0502.jpg

Solnedgången när vi tuffade iväg från Savona mot Marseille, som är nästa stopp

IMG_0507.jpg

IMG_0507.jpg

Inför-middagen-promenaden

IMG_0499

IMG_0499

Grattis Mamma!

Sedan gick vi, ovetande om vad som snart skulle ske, mot middagen. Vi beställde in maten som vanligt, förrätten kom in, huvudrätten serverades och sen, när vi sitter där och väntar på efterrätt precis som vanligt så får jag syn på något bakom Mammas axel. 5 stycken kypare som samlats i en klunga, viskandes och pekandes mot vårt bord. Dom fnittrar lite och flackar med blicken när jag försöker få syn på vad dom hålls med. Sen kommer själva huvudkyparen, chefen, han med vit rock som ALLA inklusive gästerna är liite rädda för. Han är påväg in med en tårta i handen...

Och sen! Så högt de bara kan börja de skråla HAPPY BIRTHDAY TO YOOUUUU, samtidigt som de går mot oss och ställer upp sig vid vårt bord. Alla runt om tittar såklart, vissa sjunger nog med, en del höjer kanske sina glas mot oss - men det är inget vi ser då vi hamnar i CHOCK över att helt plötsligt vara i uppmärksamhetens centrum. Skräcken. Men det gick bra, det var faktiskt tillochmed lite trevligt, fint på något vis att de uppmärksammade att vi firade idag. Vi tackade så hemskt mycket för uppvaktandet och åt sedan upp vår tårta innan vi rullade hem till hytten, fortfarande i chock....

IMG_0511

IMG_0511

Mamma och tårtan

... och inne på Mamma och Pappas rum hade de byggt en handduks-tårta! Wow. Så gulligt ändå.

IMG_0515

IMG_0515

Ok, nu rullar vi ut från nästa hamn (är just nu i Marseille) och de har börjat spela "Time to say goodbye" från högtalarna, som alltid när vi lättar ankar, måste avsluta.

Hej så länge, hej hej Tove